U rijeci, ribnjaku ili jezeru
0

Bicikl za prečišćavanje vode

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska kompanija "Nippon Basic" priprema se da u Bangladešu lansira proizvodnju bicikla koji će moći da pročišćava vodu, a koji bi bio namijenjen zonama pogođenim prirodnim katastrofama.

"Vozite bicikl do rijeke, ribnjaka ili bilo kod drugog izvora vode, a vaše noge su dovoljne za proizvodnju vode za piće", objasnio je danas Yuichi Katsuura, predsjednik kompanije koja je kreator ovog bicikla, tokom salona tehnoloških dostignuća u tokijskom regionu Kawasaki.

Korisnici moraju jednostavno da postave sistem Cycloclean na zadnjem dijelu svog bicikla, a crijevo iz sistema uroniti u izvor vode, a zatim jednostavno okretanjem pedala tečnost se upumpava i prečišćava kroz tri filtera pričvršćena na zadnjem točku. 

Sistem može da pročisti pet litara vode u minuti. Pumpa  može da uvlači vodu sa dubine i do pet metara.

Kompanija "Nippon Basic" prodala je oko 200 ovakvih bicikala od kada su se pojavila u prodaji u Japanu 2005. godine, te planira da počne proizvodnju u Bangladešu ukoliko bude potreba, izjavio je Katsuura.

U Japanu se ovaj model prodavao za 550.000 jena (4.850 eura), ali kompanija planirada smanji cijenu poktretanjem proizvodnje sa lokalnim firmama.

Ovaj bicikl bi mogao biti upotrijebljen prilikom prirodnih katastrofa jer bi omogućio da stanovništvo u kratkom roku dobije pitku vodu.
Do sada su Cycloclean uglavnom kupovale japanske opšine, ali nekoliko primjeraka je prodato u Bangladešu, Burmi, Kambodži, Kini, Indoneziji i Filipinima.