Od četvrtka
0

Biblija stara 1.600 godina na internetu

Sarajevo-x.com
Jedan od najstarijih primjeraka Biblija koja je prije više od 1.600 godina napisana na grčkom jeziku ove sedmice će postati globalno dostupan.

Od četvrtka će dio koji sadrži najstariji zapis Novog zavjeta biti objavljen na internetu, objavili su sa Univerziteta u Leipzigu.

Slike Evanđelja po Marku će biti visoke rezolucije, a naći će se i nekoliko knjiga Starog Zavjeta. Bit će to prvi korak ka publiciranju cijelog rukopisa narednog jula.

Ulrich Johannes Schneider, direktor Univerzitetske biblioteke u Leipzigu, rekao je za Reuters da će ovaj potez svima omogućiti da istražuju uradak koji je od "fundamentalne važnosti" za kršćanstvo.

"Rukopis će se naći na internetu u cilju obogaćivanja virtuelnog svijeta," kaže Schneider. Obezbjeđeni su i prevodi na engleskom i njemačkom za one koji ne poznaju antički grčki.

Dokument datira iz 350 godine, a eksperti vjeruju da je to najstariji primjerak Biblije koji je ikad postojao, zajedno sa Codex Vaticanus, drugom antičkom verzijom.

U Evropu je stigla u dijelovima iz manastira svete Catherine sa planine Sinaj nakon što je njemački naučnik Konstantin von Tischendorf 1844. pronašao njene pojedine stranice.