Rješenja 21. stoljeća
3

Beč prvi u svijetu testira avatar za osobe oštećenog sluha koje koriste javni prijevoz

B. R.
Aplikacija preko koje je dostupan avatar sadrži sve bitne podatke (Foto: Wiener Linien/Thomas Jantze
Aplikacija preko koje je dostupan avatar sadrži sve bitne podatke (Foto: Wiener Linien/Thomas Jantze
Bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien prvo u svijetu testira avatar za osobe oštećenog sluha u aplikaciji za javni prijevoz. Aplikacija je razvijena u saradnji sa kompanijom Sign Time te je dostupna za Android mobitele.
Kako su saopćile vlasti glavnog grada Austrije, avatar znakovnog jezika je nazvan Iris, a Wiener Linien traži dobrovoljce koji bi testirali upotrebu avatara.

Kako bi i osobe, koje se služe znakovnim jezikom, mogle dobiti sve potrebne informacija za nesmetano putovanje u vozilima javnog prijevoza, virtuelna zaposlenica Wiener Liniena avatar Iris ubuduće će prevoditi važne informacije, kao što je planiranje rute putovanja.

Aplikacija u fazi testiranja (Foto: Johannes Zinner)
Aplikacija u fazi testiranja (Foto: Johannes Zinner)

Skoro 5.000 naziva stanica Wiener Liniena te skoro 30 vrsta kvarova do kojih dolazi ili na vozilima ili na mreži linija gradskog prijevoza su prevedeni unaprijed. U slučaju prekida vožnje, kako je obrazloženo, odgovarajuće informacije bi trebale biti dostupne uživo i automatski na njemačkom znakovnom jeziku. Svaka informacija bitće označena parom crvenih ruku. 

"Uvijek pokušavamo poboljšati naše usluge. Pristupačnost ima mnogo aspekata - od neometanog pristupa vozilima do komunikacije. Važno nam je da svi putnici dobiju informacije u realnom vremenu", napomenuo je predstavnik gradskog komunalnog preduzeća Wiener Stadtwerke Hans Jurgen-Gross.

Programeri avatara će Iris, nakon testne faze koja će završiti krajem novembra, integrirati u postojeću aplikaciju WienMobil putem koje građani Beča, ali i turisti od 2017. mogu dobiti sve informacije o redu vožnji radu i prekidima u radu vozila javnog prijevoza.

Kupovina i prikaz karte za javni prijevoz funkcioniraju direktno i jednostavno putem aplikacije. Dodatni prijevodi na znakovni jezik će se stalno ažurirati. Pored verzije za Android telefone, planirana je i verzija za iOS, saopćile su vlasti Beča.