Tehnologija
0

BBC uskoro i na YouTubeu

Sarajevo-x.com
BBC će uskoro započeti sa prikazivanjem isječaka iz svog informativnog i zabavnog programa na najpopularnijem online video servisu YouTube. Naime, BBC je prvi međunarodni TV servis koji je sklopio ugovor sa Googleovim video portalom.

Prema ugovoru kojeg analitičari opisuju kao ključni potez i za BBC i za YouTube, TV servis sa sjedištem u Velikoj Britaniji će nuditi tri brandirana kanala na pomenutom web sajtu.

Na prvom kanalu pod nazivom "BBC Worldwide" će se emitirati najpopularnije emisije poput emisije posvećene automobilima "Top Gear", špijunske drame "Spooks" ili dokumentaraca o svijetu prirode sa Davidom Attenboroughom.

Na drugom zabavnom kanalu jednostavnog naziva "BBC" prikazivat će se traileri, filmski video dnevnici, poput video dnevnika glumaca iz simpatične britanske serije "Dr. Who" ili blogovi reportera koji putuju po cijelom svijetu.

Posjetoci YouTube-a na trećem kanalu "BBC News" svaki dan će moći pogledati do 30 kratkih glavnih vijesti iz svijeta.

Sklopljeni posao omogućuje BBC-ju pristup milionima internet korisnika koji svakodnevno posjećuju YouTube, a YouTubeu osigurava kredibilitet zbog neprikosnovenog ugleda kojeg uživa BBC na globalnom nivou.

Generalni direktor BBC-ja Mark Thompson je izjavio kako se nada da će ovim potezom BBC osigurati značajan porast prometa na vlastitom web sajtu i svakako porast profita.

Prema postignutom dogovoru BBC će također imati pravo i na određeni dio prihoda od oglašavanja generiranog na osnovu prometa na novim kanalima na YouTubeu.