Očekivanja su velika
31

Aviokompanija Delta testirala Starlink internet

D. B.
Američka aviokompanija Delta je potvrdila da je testirala satelitsku internet mrežu Starlink kompanije SpaceX.

Direktor Delte Ed Bastian je potvrdio da je obavljeno testiranje Starlink tehnologije, a iako nije otkrio više detalja, jasno je da je jedna od najvećih američkih aviokompanija zainteresovana za uslugu satelitskog interneta iza koje stoji kompanija SpaceX i njen osnivač i direktor Elon Musk.

U julu prošle godine SpaceX je potvrdio da razgovara s predstavnicima nekoliko aviokompanija te da pokušava "finalizirati proizvod kako bi se našao u avionima u veoma bliskoj budućnosti".

SpaceX je nekoliko mjeseci prije toga od nadležnih organa zatražio dozvolu da pruži svoje usluge vozilima u pokretu kao što su avioni, čamci i kamioni. Musk je rekao da je tehnologija "jednostavno prevelika" za putničke automobile. Američki mediji pišu da je Musk dobio dozvolu bar za testiranje tehnologije namijenjene avionima, ali da je potrebna i dozvola za prodaju usluge.

U SpaceX-u puno očekuju od Starlink mreže, a u slučaju interneta dostupnog u avionima cilj je da svaki putnik može istovremeno gledati neki stream. Za to će biti potrebna veća brzina interneta jer Netflix preporučuje 5 Mbps za jedan stream rezolucije 1.080p.

Trenutno je u Deltinim avionima dostupan Viasat Wi-Fi koji koriste i kompanije United te American.