Novi korisni servis
0

VIDEO / Apple sve vaše podatke objedinjuje u iCloud

Sarajevo-x.com
Apple je javnosti zvanično predstavio novi servis nazvan iCloud, koji korisnicima omogućava da pristupe muzici, videosnimcima, fotografijama i drugim sadržajima s njihovih uređaja gdje god se nalazili.

Na konferenciji razvojnih programera u San Francisku, izvršni šef Applea Steve Jobs kazao je da je njegova kompanija radila na iCloudu već neko vrijeme.

Servis, koji zamjenjuje Appleovu uslugu MobileMe, omogućava bežično spašavanje sadržaja i pristup njima pomoću raznih uređaja, kao što su iPhone, iPad, iPod Touch, Mac i PC.

"Danas je veoma naporno i frustrirajuće čuvati sve informacije i sadržaje na svim uređajima", kazao je Jobs.

"ICloud čuva vaše važne informacije i održava sadržaj na svim uređajima. Sve se ovo dešava automatski jer je integrirano u naše aplikacije, tako da korisnici ne moraju ni misliti o tome, ono samo radi", izjavio je šef Applea.

Svi bivši servisi MobileMe su redizajnirani i uključeni u iCloud, kao što su kontakti, kalendari i e-mail.

Bilo koja kupovina iz App Storea ili iBookstorea bit će automatski prebačena na iCloud, omogućavajući joj pristup s bilo kojeg korisnikovog uređaja. Isto se odnosi i na fotografije koje će iCloud server čuvati 30 dana.

Svaka promjena na dokumentima spašenim na iCloudu automatski će biti izvršena i na svim drugim uređajima.

iCloud omogućava automatski "backup" za sve iOS uređaje.

Servis je potpuno integriran sa iTunesom i bilo koji kupljeni Appleov sadržaj bit će dostupan na drugim uređajima bez ikakve dodatne naplate.

Korisnici će besplatno dobiti 5 GB prostora za njihovu poštu, dokumente i "backup". Muzika, aplikacije i knjige kupljene sa iTunesa neće zauzimati ovaj slobodni prostor.

Apple također pruža uslugu iTunes Match za pristup muzici koja nije kupljena sa iTunesa. Za godišnju naknadu od 24,99 dolara servis zamjenjuje pjesme korisnika sa onima iz iTunes Storea, koji ima više od 18 miliona numera.

Iz Applea su kazali da će korisnici u budućnosti moći kupiti još dodatnog prostora.

Beta verzija iClouda dostupna je od ponedjeljka razvojnim programerima, a od jeseni servis će biti dostupan korisnicima zajedno sa novim operativnim sistemima Mac OSX Lion i iOS 5.

Iz kompanije su najavili da su unaprijedili svoja tri centra, uključujući i novi 500 miliona dolara vrijedan centar u Maidenu, u Sjevernoj Karolini, pripremajući se za povećanu potražnju korisnika za iCloudom.