Brz, precizan i jeftin
0

Aparat za laku provjeru da li vaša djeca koriste droge

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su razvili aparat koji vrši brzo testiranje na droge poput kanabisa i kokaina uz pomoć pljuvačke. Dovoljna je samo jedna kap kako bi aparat pokazao da li je testirana osoba konzumirala droge, prenosi "Daily Mail".
Ručni uređaj koji podsjeća na test trudnoće košta jedan euro i sedamdeset centi. Precizne rezultate daje za manje od pet minuta. Njegovi dizajneri kažu da bi na tržištu mogao biti dostupan za manje od dvije godine.

Senzor "Vantix" je dizajniran kako bi pomogao policiji da izvodi brze testove na droge na vozačima koje zaustavi, a mogli bi ga koristiti i roditelji koji sumnjaju da njihova djeca uzimaju neke od droga.

Vijesti o novom izumu dolaze samo nekoliko dana nakon što je poznati pjevač George Michael osuđen na zatvorsku kaznu upravo zbog vožnje pod utjecajem droge.

Kevin Auton, iz kompanije "Universal Sensors", je priznao da postoji mogućnost da ovaj način testiranja izazove određene kontroverze i posljedice u društvu.

"U SAD-u roditelji uzimaju uzorke pljuvačke i kose svoje djece te ih šalju u laboratorije kako bi saznali da li konzumiraju drogu. Ako postoji potreba za tim u našoj zemlji, onda će potražnja na tržištu biti velika. Test je možda kontroverzan, ali bi bio definitivno koristan roditeljima koji su zabrinuti za svoju djecu. Prednost novog uređaja je brzina dobijanja rezultata i jednostavnost upotrebe", rekao je Auton.

Uređaj je dizajniran prvenstveno kako bi ga policija mogla koristiti na terenu ili u policijskoj stanici, a pogodan je i za kućnu upotrebu.

Policajci se trenutno oslanjaju na metode provjere zjenica vozača, ravnoteže i koordinacije. Ove metode ipak ne mogu dati čvrst dokaz da osoba vozi u nedozvoljenom stanju, pa se policija najčešće odlučuje na test krvi.

Novi uređaj bi omogućio policiji da otkrije da li je osoba pod utjecajem opojnih sredstava uzimajući uzorak pljuvačke iz vozačevih usta.

Senzor radi pomoću 5 mm širokog čipa za jednokratnu upotrebu, koji je pričvršćen za plastični dio. Na površini čipa se nalaze antitijela koja reagiraju na određene hemikalije koje su sastavni dio droga, kao što je npr. molekula THC u kanabisu.

Ukoliko antitijela na čipu dođu u kontakt sa hemikalijom na koju reaguju, električni impulsi stižu u čip, što uzrokuje svijetljenje aparata, odnosno paljenje lampice upozorenja.

Čip može biti prilagođen da otkriva mnoge hemikalije, uključujući one koje se nalaze u drogama i eksplozivu.