Komponenta koja "stari"
17

Android će uskoro obavještavati korisnike kad bude potrebna zamjena baterije mobitela

D. B.
Proizvođači mobitela s operativnim sistemom Android unaprijedili su svoje politike softverskih nadogradnji kako bi duže podržavali uređaje, tako da korisnici mogu duže zadržati svoje uređaje prije nego se javi potreba za novijim. No, sada stiže i novitet vezan za bateriju.

Uređaji s Androidom će dobijati novije funkcije sa softverskim nadogradnjama, no jedna od komponenti koje stare jeste baterija. Trenutno nije lako provjeriti stanje ispravnosti baterije na Androidu pa kompanija Google stoga radi na tome kako bi korisnici znali kada ju je potrebno zamijeniti.

Google je kreirao framework za praćenje dugoročne statistike baterije poput ciklusa punjenja i datuma proizvodnje. Nadogradnjom Pixel Feature Drop ovog mjeseca kompanija je dodala novu stranicu "Battery Information" u Pixel mobitele s Androidom 14, a može joj se pristupiti odabirom koraka Settings - About phone - Battery information. Android Authority piše da je ovdje prikazan datum proizvodnje baterije i broj ciklusa punjenja.

Informacije su dobijene pomoću API-ja uvedenog s Androidom 14. Iako se procent "zdravlja" baterije ne prikazuje na ovoj stranici, Google ga je uveo nadogradnjom Android 14 QPR2 Beta 2 dostupnom za Pixel mobitele i tablet kompjutere. Odabirom koraka Settings - Battery - Battery Health korisnici mogu vidjeti procijenjeni postotak stanja baterije. To je zapravo trenutni kapacitet pune baterije u poređenju s prvobitnim punim kapacitetom.

Primjera radi, ako je kapacitet baterije 5.000 mAh te trenutni kapacitet iznosi 90 posto, to znači da se ona može napuniti samo do 4.500 mAh ukoliko punjenje stigne do 100 posto. Nova stranica trenutno ne prikazuje stvarni kapacitet punjenja, ali je Google testira i mogla bi stići s Android 15 nadogradnjom. Samsung bi mogao isporučiti iste informacije na svoje Galaxy uređaje ažuriranjem interfejsa One UI 7.0 baziranom na Androidu 15.

Aplikacija Setting će prikazivati određene poruke među kojima je i ona o eventualnoj potrebi zamjene baterije.

Android 15 stiže naredne godine.