Tehnologija
6

Analitičari: Inovacije na području pametnih telefona su u zastoju

Klix.ba
Prošlo je više od sedam godina otkako je Apple predstavio prvu generaciju iPhonea i postavio standarde kada je riječ o našim očekivanjima šta bi trebalo da bude pametni telefon.

Osnivač Applea Steve Jobs je imao pravo kada je rekao da će trebati nekoliko godina da konkurencija dostigne iPhone, jer je tako i bilo.

Danas, sa novim uređajima poput HTC One i Samsung Galaxyja S5 skoro da više nije važno koji telefon ćete kupiti, jer su svi tu negdje. Posljednji komentari o ovim telefonima svode se na jedno, oba su odlični uređaji, no nemaju nekih karakteristika koje ih čine posebno vrijednima u odnosu na druge, osim ako baš ne želite imati novi uređaj, piše portal Business Insider.

Neki kritičari su otišli tako daleko da kažu kako su inovacije na području pametnih telefona u zastoju.

Portal piše kako su najbolja tri telefona na tržištu, iPhone 5S, Samsung Galaxy S5 i HTC One, zapravo "dosadni". Svi su se, i korisnici i proizvođači, fokusirali na jednostavne stvari i većini ljudi je stalo do veličine i kvaliteta ekrana, kamere, dizajna i trajanja baterije.

Proizvođači izgledaju očajno kada pokušavaju da se ističu "apsurdnim" karakteristikama kao što je kamera sa 41 megapiksela (Nokia) ili prilagođeni dizajn (Motorola). Tako se čini da je nakon "spektakularnih" godina ipak došlo do stagnacije u ovoj oblasti.

Proizvođači ugađaju većini znajući šta im je najvažnije te se i fokusiraju na te stavke. Ako bi se vratili korak unatrag vidjeli bismo kakvu evoluciju su doživjeli pametni telefoni i koliko dug put je pređen u relativno kratkom vremenu. To, međutim, nije bilo zato što su se proizvođači trudili da u svakom izdanju donesu nešto novo, već zato što su se fokusirali na ono što je bitno.

Naprimjer, prvi iPhone je bio pravi "ćorak" ako bismo sudili po današnjim standardima. Nije mogao snimati video niti je imao App Store. Tastatura se mogla ograničeno koristiti, te se ažuriranje softvera radilo u sinhronizaciji sa računarom. No, svaka nova generacija je bivala znatno bolja.

Današnji iPhone 5S izgleda kao telefon iz snova, posebno u odnosu na svoga pretka. Zamislite sada šta će pametni telefoni biti za još sedam godina. No, sigurno je da proizvođačima ništa dobro neće donijeti insistiranje na "zadivljujućim" efektima, nakon čega će se korisnici žaliti da je prekompliciran, kao u slučaju Galaxyja S4.

Samsung je mnoge od takvih funkcija isključio kod Galaxyja S5 te dobio moderniji i rafiniraniji telefon. I to je najbolji primjer fokusiranja na ono što je bitno, umjesto da se jeftinim trikovima pokušaju pridobiti, kratkoročne, simpatije, piše Business Insider.