Poboljšana verzija
52

Američki dron XQ-58A Valkyrie ima domet od 5.600 kilometara

D. B.
Istraživački laboratorij zračnih snaga (AFRL) te kompanije Kartos Defence i Securty Solutions zajednički su testirali bespilotnu letjelicu XQ-58A Valkyrie na poligonu Yuma prošle sedmice.

Bespilotne letjelice se koriste ratovanju gotovo dva desetljeća. Inovativne su i skupe te omogućavaju vojskama da obavljaju visokorizične operacije bez opasnosti po vojnike. Razvojem protumjera je porasla i potreba za "potrošnim dronovima" pa su razvijene letjelice za jednokratnu upotrebu.

XQ-58A Valkyrie je razvio Kratos, a ovaj dron predstavlja zlatnu sredinu između te dvije klase dronova. Letjelica se može više puta koristiti, no i ako bude izgubljena tokom visokorizične operacije, njena cijena nije previsoka da predstavlja udarac za vojni budžet.

Riječ je o subsoničnom dronu dugog dometa čija je originalna verzija bila duga 9,1 metar te je mogla ponijeti gotovo 544 kg tereta, dok je brzina leta iznosila 882 km/h.

Procjenjuje se da Valkyrie ima domet od 5.600 km te da može dostići visinu od 14.000 metara. Dron je prvi let obavio 2019. godine, a prošle je demonstirao da može nositi i manji dron te ga ispustiti tokom leta kada je to potrebno.

Dron je dizajniran kao pranja američkih naprednih borbenih aviona, može se koristiti za nadzor, kao i u roju. Nakon testiranja funkcionalnosti i aerodinamičkih performansi, Kratos sada radi na Block 2 verziji drona te je nedavno obavio prvi test tog naprednijeg modela.

Test je bio uspješan i pokazao je da Valkyrie može letjeti duže i nositi teži teret, ali precizne specifikacije nisu objavljene javno. Međutim, one su bolje od onih koje su odobrene.

Kratos je proizveo 12 primjeraka Block 2 verzije, a tokom leta je testirana radio komunikacija za domet i operativne misije. Simuliran je i gubitak komunikacije usljed kojeg je dron sam sletio na određenu zonu te tako demonstrirao svoje autonomne mogućnosti. Sposobnost leta bez komunikacije s bazom znači da se letjelica može vratiti na stratešku lokaciju bez pružanja prilike protivniku da prati njen komunikacijski potpis.