Iz baze u Arizoni
29

Američke zračne snage objavile fotografije aviona za elektronsko ratovanje

D. B.
Američke zračne snage su objavile nove fotografije i kratki video sljedeće generacije aviona namijenjenog elektronskom ratovanju.

Radi se o avionu EC-37B Compass Call koji mijenja model EC-130H, baziran je na avionu Lockheed Martin C-130 Hercules koji je doživio velike modifikacije kako bi mogao ometati neprijateljsku komandu i kontrolisati komunikacije, obavljati kontra-obavještajne operacije i izvršavati niz drugih elektronskih napada. Također, ovaj avion može "napasti" radare za rano upozoravanje i prikupljanje podataka te se može u kratkom periodu naći bilo gdje u svijetu kako bi pružao podršku američkim operativnim snagama.

To je jedan od tri primarna američka aviona za elektronsko ratovanje koji mogu potisnuti neprijateljsku zračnu odbranu ometajući komunikacije, radar i ciljeve komandovanja i kontrole.

Nove fotografije su nastale nakon što je avion stigao u bazu zračnih snaga Davis-Monthan u Tusconu u Arizoni 17. augusta. Cilj putovanja je bio pokazati napredak aviona koji će biti dostavljen na testiranje, što znači da je još u razvoju.

EC-37B Compass Call je prvi put poletio prošle jeseni.