Ambiciozan cilj
63

Američka kompanija želi obavljati orbitalne dostave iz svemira

D. B.
Američka kompanija Invarsion Space, koju je osnovao bivši stažist kompanije SpaceX, želi obavljati dostave iz Zemljine orbite.

Lansiranja u svemir su mnogo povoljnija nego prije 10 godina, tako da je i povratak tereta iz orbite jeftiniji proces. Kompanija Inversion Space planira transportovati mali teret u svemir tradicionalnim lansiranjima pomoću raketa, koji bi se potom čuvao u malim orbitalnim kučištima. Time bi kompanija napravila zalihe u orbiti, a kada bi određeni sadržaj kućišta bio potreban, on bi se brzo spuštao u Zemljinu atmosferu poput komete i to 25 puta brže od od zvuka. Potom bi se aktivirao padobran kako bi se osiguralo blago spuštanje na željenu lokaciju.

[TWITTER]1466491008137326592[/TWITTER]

Iz Inversion Spacea kažu da bi se njihova tehnologija jednog dana mogla koristiti za brzo slanje vještačkih organa u bolnice da bi oni bili potrebni za hirurške zahvate. Uslovi niske gravitacije u svemiru idealni su za ove delikatne organe jer je manji rizik da će se "urušiti sami u sebe" zbog efekata gravitacije. Kompanija tvrdi da bi mogla u svemiru čuvati i male bolničke jedinice te ih po potrebi brzo raspoređivati u područja pogođena prirodnim katastrofama ili humanitarnim krizama.

Suosnivač Inversion Spacea je Justin Fiaschetti, bivši stažist kompanije SpaceX koji je odustao od fakulteta, kao i mehanički inžinjer Austin Briggs. Obojica imaju 23 godine i već su osigurali 10 miliona dolara za svoje projekte. Tehnologija je još uvijek u testnoj fazi, a nedavno je obavljen niz testova padobrana i motora. Njihov cilj je da razviju funkcionalni model svemirskog kućišta u pravoj veličini do 2025. godine.

Iako je tehnologija kompanije Inversion Space ovisna o cijenama lansiranja raketa, osnivači ističu da je kućište dovoljno malo, prečnika od 1,2 metra, zbog čega će zauzimati relativno malo prostora u raketi. To znači da cijena lansiranja u orbitu ne bi trebala biti previsoka.