Historijski dan za www
0

Aktivirane nelatinične web adrese

SRNA
Međunarodna regulatorna agencija za Internet Icann aktivirala je danas sistem koji omogućava pisanje web adresa nelatiničnim pismima.

Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su prve zemlje koje isu dobile takozvane "državne kodove" napisane arapskim pismom, prenosi BBC.

    Planirano je da se u budućnosti omogući pisanje internetskih adresa na mnogim svjetskim pismima, uključujući kineski, tajlandski i tamilski.

Više od 20 država do sada je zatražilo odobrenje za dobijanje međunarodnog domena od Icanna.

Agencija navodi da je omogućila korištenje nacionalnih domena, ali je priznala da treba da se obave još neke formalnosti da bi se osigurao ispravan rad sistema za sve zemlje.

Predsjednik Icanna Rod Beckstrom opisao je ove izmjene kao "historijske".

Do sada  su sajtovi na Internetu u adresi mogli da imaju neka nelatinična slova, ali je završni nacionalni domen morao da bude napisan latinicom.
Neke zemlje, kao što su  Kina i Tajland, ranije su uvele zaobilazni način pisanja web adresa na maternjim jezicima, ali te tehničke izmjene nisu bile međunarodno odobrene i nisu funkcionisale na svim kompjuterima.

Izmjene u pisanju internetskih adresa najavljene su kao najveća novost na svjetskoj informacionoj mreži od nastanka Interneta prije 40 godina.