Izvještaj UN-a
0

60 posto svjetskog stanovništa ima mobitel

Sarajevo-x.com
Upotreba mobilnih telefona naglo je porasla u posljednih sedam godina, a broj pretplatnika u svijetu skočio je sa jedne milijarde u 2002. godini na 4,1 milijarde krajem prošle godine, stoji u izvještaju UN-a.

Iznenadni val upotrebe mobilnih telefona najviše je zabilježen u zemljama u razvoju, gdje su sada mobiteli dragocjeni uređaji među siromašnim svijetom. U Africi, naprimjer, 28 posto populacije trenutno posjeduje mobilni telefon, dok je prije devet godina taj broj iznosio samo dva posto. S druge strane, zemlje u razvoju čine čak dvije trećine korisnika mobilnih telefona.

Vjeruje se da je glavni razlog velike kupovine mobitela pojava službi za transfer novca koje omogućavaju ljudima da bez odlaska u banku pošalju nekome novac putem SMS poruke.

U izvještaju UN-a također se navodi da se korištenje interneta udvostručilo, a posljednji podaci govore da jedan od pet korisnika ili 23 posto svjetskog stanovištva ima pristup internetu. Ipak, siromašne zemlje i dalje zaostaju kada je internet u pitanju.

Švedska je najnaprednija zemlja kada je u pitanju upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija. Slijede je Južna Koreja, Danska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Njemačka i Japan.

U Mianmaru je zabilježen najveći trend rasta upotrebe interneta. Ipak, mijanmarska vojna vlada zabranila je upotrebu interneta kojeg često koriste disidentske grupe, a blogere poslala u zatvor.

S druge strane, takozvana digitalna podjela između siromašnih i bogatih ostala je nepromijenjena u periodu od 2002. do 2007. godine. Stručnjaci UN-a predviđaju da će globalna recesija utjecati na razvoj telekomunikacionih tehnologija širom svijeta.

"U kontekstu potražnje, sigurno će biti određenih smanjenja, ali ne očekujemo nazadovanje. Ljudi koji već imaju mobitel sigurno ga se neće odreći", kazala je za Daily Mail Susan Teltscher, stručnjak za tržište UN-a.