Njemačka
0

50.000 profesora žrtve "cyber-mobbinga"

FENA
Oko 50.000 njemačkih profesora su žrtve "cyber-mobbinga", što znači klevetanja i uznemiravanja na internetu, putem e-maila i SMS-a, procjene su ispitivanja koje je obavio sindikat za obrazovanje.

Osam posto od 500 nastavnika koje je anketirao Sindikat za obrazovanje i nauku, što se može smatrati reprezentativnim uzorkom, navelo je da su bili žrtve "cyber-mobbinga", rezultati su studije objavljeni u utorak u štampi. Više od jedne trećine ispitanika je navelo da poznaju nekog ko je bio žrtva.

Sindikat smatra da među 50.000 nastavnika žrtava cyber-mobbinga ima žena koliko i muškarci. U 70 posto slučajeva napade su izveli učenici.

Sindikat poziva na podršku i zaštitu profesora, ali i učenika, od kojih su neki primali prijetnje smrću.

Profesora u Bavarskoj roditelj jednog učenika je upozorio da na internetu cirkulira snimak fiktivnog pogubljenja čija je meta on. Profesor je u razredu pokazao video učenicima. Mnogi su bili šokirani, a krivac se na kraju odao.

Jedan profesor se našao na naslovnici lažnih internetskih novina kao optuženi za pedofiliju. Jedna nastavnica je postala heroina kada su na internetskoj stranici Youtube pronađeni snimci njenog pada sa stolice čije su noge učenici prepilili.

U studiji se navode posljedice koje prijetnje ostave na žrtve: depresije, nesanice, promjene, prijevremeni odlazak u penziju.

Većina žrtava se obratila direktorima ustanova u kojim su radili ili policiji. Ali mnogi nisu uradili ništa zbog stida i "osjećanja nemoći".

Jedan profesor je objasnio kako nije ništa poduzeo jer je autor napada bio član uprave njegove škole.