Savršeno poravnanje
120

Pet planeta će ove sedmice na nebu imati svoju paradu: Sa Zemlje će se moći gledati rijedak fenomen

V. K.
Stanovnici Zemlje svjedočit će rijetkom fenomenu (Foto: Orlando Science Center)
Stanovnici Zemlje svjedočit će rijetkom fenomenu (Foto: Orlando Science Center)
Ljubitelji astronomije ove sedmice na nebu će moći vidjeti rijedak fenomen u kojem će glavnu ulogu imati pet planeta.

Naime, Merkur, Jupiter, Venera, Uran i Mars će iz perspektive Zemlje biti vidljivi kao savršeno poravnati u neobičnom rasporedu koji se javlja samo u vrlo rijetkim slučajevima.

"Ovoga puta spektaklu neba možete se diviti čak i golim okom zahvaljujući položaju Sunca koje će obasjati nebeska tijela, posebno u utorak uvečer", naveli su naučnici.

Italijanski astrofizičar Gianluca Masi objasnio je za medije u ovoj državi posebnost ovakvog fenomena.

"Omogućit će nam da se divimo Jupiteru, Veneri i Marsu, općenito jasno vidljivim planetama kojima će se pridružiti Uran. Saturn i Neptun, jedini koji nedostaju 'nebeskoj paradi' možda će biti vidljivi tek u zoru u utorak, ali ne u usklađenom rasporedu u odnosu na ostale", rekao je on.

Astronom NASA-e Bill Cooke objasnio je kako će se planete u ovom rasporedu najbolje vidjeti u utorak i to odmah nakon zalaska sunca.

"Raspored pet planeta moći će se vidjeti sa bilo kojeg mjesta na Zemlji, sve dok imate čisto nebo i pogled na zapad. To je ljepota ovih planetarnih poravnanja. Nije nam za to potrebno mnogo. Ako volite gledati planete, imat ćete rijetku priliku da vidite Uran koji obično nije vidljiv. Obratite pažnju na njegov zeleni sjaj tik iznad Venere", rekao je astronom.