Nauka
37

Zvijezde sve zanimljivije: Više od 300 znatiželjnika posjetilo Astro party na Igmanu

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tradicionalni Astro party na Velikom polju na Igmanu održan je u subotu, a u rasponu od nekoliko sati posjetilo ga je oko 300 znatiželjnika i zaljubljenika u astronomiju i nauku.

Kako je za Klix.ba rekao Alan Ćatović, jedan od organizatora, astronomska zabava počela je u 15 sati, a okončana je u ponoć. On je zajedno sa organizatorom Kenanom Arnautovićem zasigurno vodio jedan od zanimljivijih gradskih događaja.

"Gledali smo Sunce kroz tri različita teleskopa i različite solarne filtere po danu, a navečer Jupiter, Mjesec, Saturn i Mars. Odziv je bio više nego dobar. Došlo je puno male djece i vladala je pozitivna energija", rekao je Ćatović.

Astro party zahtijevao je dosta posla koji podrazumijeva prenošenje i instaliranje većeg broja sastavnih dijelova opreme, a također i rad sa ljudima koji su željeli biti dio posmatranja neba na Igmanu, daleko od svjetlosnog zagađenja koje nosi grad.

Skoro 10-satna zabava jedna je vrsta uvertire za ljetne planove sarajevskih ljubitelja astronomije. Naime, planirano je postavljanje opreme po sarajevskim naseljima gdje će znatiželjnici moći da se upoznaju sa osnovama posmatranja neba, a sve u svrhu popularizacije astronomije u Bosni i Hercegovini.