Nauka
8

Zemljotresi na Novom Zelandu su oslabili Zemljinu koru

Klix.ba
Serija smrtonosnih zemljotresa, koji su 2010. i 2011. pogodili Novi Zeland, oslabila je koru planete Zemlje na jednom dijelu, navode naučnici.

Novi Zeland se prostire duž opasnog Vatrenog prstena, zone oko Pacifičkog okeana, gdje se dešava 90 posto svih svjetskih zemljotresa te 80 posto onih najjačih.

Kada je tamošnje Južno ostrvo 2011. pogodio potres jačine 6,3 stepena, smrtno je stradalo 185 ljudi, a uništeno je ili oštećeno 100.000 građevina. Bio je to zemljotres koji je najviše koštao Novi Zeland.

Ovaj potres je uslijedio nakon onog od 7,1 stepen, koji je 172 dana prije pogodio istu regiju i izazvao milionske štete. Iako je taj zemljotres bio jači, izazvao je manje štete jer se dogodio daleko od bilo kojeg grada. Uslijedili su brojni manji potresi.

Naučnici su istraživanjem stijena ispod regije Canterbury Plains analizirali ovu seriju potresa.

Oko 10 kilometara ispod Canterbury Plainsa leži veliki, izuzetno jak blok vulkanskih stijena, poznat kao plato Hikurangi, koji se tu podvukao prije 100 miliona godina. Povezan je sa Zemljinom korom.

Stručnjaci su analizirali seizmičke valove prije i poslije potresa. Na osnovu ovih podataka napravili su 3D mapu strukture stijena ispod Canterbury Plainsa, sličnu podacima koji se dobiju kad se ultrazvukom gleda fetus u maternici.

Ispod površine su otkrili široki prostor koji je dramatično oslabio nakon zemljotresa. Zemljotresi ove jačine na nekim drugim dijelovima Zemlje uglavnom izazivaju zone ispucalih stijena široke nekoliko stotina metara. Na Novom Zelandu situacija je znatno drugačija.

Dosad se smatralo da Zemljina kora tokom potresa ostaje bez promjena, ali nova otkrića, predstavljena u žurnalu Nature Geoscience, ukazuju na to da jaki zemljotresi mogu dovesti do slabljenja kore.