Nauka
0

Zaštita pacemakera od hackera

Sarajevo-x.com
Hackeri mogu uzrokovati srčani udar, upozoravaju naučnici nakon što su otkrili da je moguće napraviti elektronički uređaj koji će zaštititi potencijalne žrtve koje koriste pacemaker.

Ranije ove godine, tim harvardskih ljekara utvrdio je da obična radio stanica može nasmetati pacemakeru, uređaju koji štiti pacijente sa srčanim problemima.

To je uzrokovalo strah da bi neko tako mogao nauditi korisnicima pacemakera, namjerno izazvavši srčani udar ili električni šok, prenose američki mediji.

No, američka informatičarka Tamara Denning kaže da je moguće proizvesti aparat koji će blokirati sve neželjene efekte na pacemaker.

Tako je napravila kompjutersku simulaciju uređaja koji izgledom najviše podsjeća na ručni sat. Ovaj uređaj potencijalno bi zaštitio i druge medicinske implantate u ljudskom organizmu kao što su nervni stimulatori i proteze.

Ali doktori su skeptični oko upotrebe ovakvih uređaja jer misle da nije realno da "stotine ljudi nose na sebi još jedan uređaj samo zbog teoretskog rizika".