Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Informaciju imam sa dva mjesta: Claes Uggla, profesor iz fizike na Karlstad univerzitetu u časopisu za popularizaciju nauke \"Forskning & Framsteg\" 2-2012 (Istraživanje i napredak) strana 67. Prema proračunu 1058 neutrina je prošlo kroz detektore dok je samo 19 (18 u USA i 1 u Japanu) detektovano . Ovih 19 neutrona je detektovano TRI sata prije detektovanja svjetlosti. drugi izvor: wikipedija: http://en.wikipedia.org/wiki/1987A (donekle različiti broj neutrina)
ne znam odakle ti ta informacija kod supernove 1987A fotoni i neutrini su stigli do zemlje u skoro isto vrijeme, (neznatno kasnjenje neutrina, u skladu sa teorijom)
Brzina svjetlosti u VAKUMU (u laboratoriji) je največa brzina. Međutim se više puta događalo da neutrini stignu brže od svjetlosti pri eksplozijama supernova (nekoliko sati prije svjetlosti). Razlog njihovog bržeg stizanja do Zemlje u odnosu na svjetlost je u tome što svjetlost (fotoni) stupa u intereakcije sa drugim česticama (i masama) na svom putu dok neutrini veoma slabo reaguju sa drugim česticama (i masama). Zbog toga svjetlost (fotoni) putuje sporije od svoje maksimalne brzine (u vakumu) i sporije od neutrona. Sve ovo je u skladu sa Teorijom relativnosti.
sta ce, mora ici jer je na vrhu piramide neka mu sad kupe oprostajni poklon oni inzinjeri sto su ga ukopali
u kojem si ti to mektebu ucio?
einstinova teorija nije nikad experminetalno dokazana, i ona moze biti opovrgnuta, kazu da je bila neka greska u kablu, ali bice opet krejem aprila pokusaj i dokazace se da je Einstein lazov
Nigdje veze, ja mislim da je otisla pufna na cincilatoru ovog CERN-ovog akceleratora cestica, pa zbog toga samo pocetno ubrzanje neutrina, zbog njegove male atomske tezine i velike valencije, je prikazano na stoperici brze, a ustvari je isto kao i svjetlost, ako ne i otprilike 10-ak nanosekundi sporije.. :)
ha djes talijanu dat nesto ozbiljno da radi, to samo zna pricati i nista vise. ccc ama.t.e.ri
Sj.ebali su se da valja...XD