Još nema dogovora
0

Velesile u svađi: Ukinuti dodavanje sekunde ili ne

Sarajevo-x.com
Sastanak Međunarodne radiokomunikacijske skupštine nije rezultirao dogovorom o napuštanju tradicije duge 40 godina i ukidanju dodavanja jedne sekunde svakih nekoliko godina. Praksa dodavanja sekunde je uvedena da bi se atomsko vrijeme uskladilo sa rotacijom Zemlje oko svoje osi.

"Predmet će biti predat radnoj grupi na razmatranje da bi se odgovorilo na pitanja nekih od članica koje su zabrinute zbog odbacivanja prakse dodavanja sekunde“, rekao je Alan Jamieson, predsjedavajući skupštine Međunarodnog radiokomunikacijskog komiteta, prenosi AFP.

Od velikih sila, SAD i Francuska se zalažu za mijenjanje sistema, dok Kina, Velika Britanija i Kanada žele zadržati postojeći sistem.

"Upotreba dodatne sekunde nosi mogućnost problema sigurnosti i pouzdanosti uređaja koji su ovisni o preciznom vremenu", rekao je jedan od predstavnika na konferenciji.

Predsjedavajući je potvrdio da se na konferenciji pojavilo oko 700 izaslanika iz 70 zemalja i da je utvrđena podijeljenost u vezi sa pitanjem dodatne sekunde pa će radna grupa ispitati odgovore na mnogobrojna postavljena pitanja.