Tvrdnje naučnika
0

Vanzemaljci šalju poruke Zemljanima putem Twittera

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ponekad se čini da fenomen online društvenih mreža me poznaje granice, što potkrjepljuje i nova tvrdnja naučnika koji tvrde da ni vanzemaljci nisu mogli odoljeti Twitteru.

Oni tvrde da su vanzemaljci decenijama koristili "tweetove" u komunikaciji sa ljudima, alida ih nismo uspjeli otkriti.

Istraživanje koje su proveli naučnici pokazuje da vanzemaljci radije koriste kratke, direktne poruke koje šalju u svim pravcima. Razlog tome je njihova civilizacija koja gubitke svodi na minimum i efikasna tehnologija odašiljanja signala.

"Njihov pristup sličniji je Twitteru, nije poput 'Rata i mira'", rekao je James Benford, fizičar i predsjednik "Microwave Sciences".

Njegov brat blizanac Gregory, astrofizičar sa Univerziteta u Kaliforniji je dodao da bi slanje signala svjetlosnim godinama zahtijevalo velike resurse, što nije u skladu sa evolucijom bilo koje životne forme.

Oni smatraju da su naučnici uključeni u projekat "Search for Extra-Terrestrial" (SETI) pet decenija imali pogrešan pristup ovom slučaju.

Pišući u žurnalu "Astrobiology" braća Benford su rekla da vanzemaljci svoje signale ne šalju na sve strane, već da koriste signal u rasponu od jednog do deset gigaherca.

Braća tvrde i da su naučnici iz SETI-ja poruke vanzemaljaca tražili na pogrešnom mjestu. Njihova strategija zasnivala se na slušanju neobičnih zvukova sa bliskih zvijezda, umjesto da su ih tražili u centru galaksije.