Perseidi
168

U petak kiša meteora, "Orion" organizuje javno posmatranje

Klix.ba
Astronomsko društvo Orion tradicionalno organizuje javni događaj posmatranja kiše meteora Perseida 11. augusta.

Meterska kiša Perseida koja potiče od sitnih ostataka materije komete Swift-Tuttle, predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu.

Prelet meteora na nebu ljudi često nazivaju zvijezdama padalicama, nebeskim krijesnicama, a ova meteorska kiša je u narodu poznata još pod nazivom suze Svetog Lovre. Obzirom da nam većina meteora dolazi iz pravca sazviježđa Perzej, po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime. Ovo sazviježđe se u ovo doba godine može vidjeti na sjeveroistočnom dijelu neba.

Iako se u toku jedne godine može opaziti nekoliko meteorskih rojeva, Perseidi su veoma interesantni zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti, može vidjeti i 100 meteora u toku jednog sata.

Događaj će ovim povodom koji će biti propraćen kratkim predavanjima o meteorima, te drugim nebeskim objektima. Također će biti upriličen i kratki kurs snalaženja na nebu pomoću sazviježđa (astrognozija), te prikazati načine fotografisanja meteora.

Događaj će biti organizovan na području ispod planinarskog doma Bijele Vode na Bjelašnici s početkom u 20 sati u petak 11. augusta 2017.

Obzirom da će se posmatranje odvijati do kasno u noć, preporučuje se slojevito oblačenje a u saradnji sa planinarskim društvom Željezničar dogovoreno je da planinarski dom bude otvoren za osvježenje i hranu.

Pristup na ovaj događaj je besplatan.