Stari su 1.900 godina
1

U Izraelu pronađena četiri mača iz rimskog perioda

D. B.
Četiri odlično očuvana mača, koji potiču iz doba Rimskog Carstva, pronađena su u Izraelu u pećini iznad Mrtvog mora.

Riječ je o mačevima starim 1.900 godine, čije su željezne oštrice duge između 60 i 65 centimetara, a tri su još uvijek bila u drvenim koricama kada su pronađeni.

Mačeve je pronašao tim koji je fotografisao drevni natpis na staklatitu u gotovo nepristupačnoj pukotini. Arheolozi vjeruju da su mačeve sakrili judejski pobunjenici nakon što su ih oduzeli od rimske vojske kao plijen.

"Ovo je dramatično i uzbudljivo otrkiće koje dotiče određeni trenutak u vremenu", izjavio je Eli Escusido, direktor Izraelske uprave za antikvitete (IAA).

On je dodao da je suha pustinjska klima oko Mrtvog mora omogućila očuvanje ovih artefakata, koji ne bi "preživjeli" negdje drugo u Izraelu.

"Ovo je jedinstvena vremenska kapsula u kojoj se nalaze fragmenti svitaka, novičići iz Jevrejske pobune, kožne sandale, a sada i mačevi u koricama koji su oštri kao da su danas sakriveni.

Prije 50 godina je u maloj pećini visoko na litici iznad Mrtvog mora, sjeverno od oaze En Gedi u istočnom Izraelu, pronađen stalaktit s nepotpunim natpisom tintom napisanim starim hebrejskim pismom.

Arheolog dr. Asaf Gayer s Univerziteta Ariel, geolog Boaz Langford s Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu i fotograf Shai Halevi su otišli u pećinu s ciljem da koriste multispektralnu fotografiju za dešifrovanje dijelova natpisa koji nisu vidljivi golim okom. Gayer je na gornjem nivou pećine uočio dobro očuvani rimski pilum ili koplje, koje se nalazilo u uskom procjepu. Također je pronašao i obrađeno drvo za koje se ispostavilo da su dijelovi korica mačeva.

Naučnici su prijavili otkriće te su se vratili s još jednim timom kako bi obavili istraživanje svih procjepa u pećini, a tada su pronađeni i mačevi. Svaki od njih ima ijepo izrađene ručke napravljene od drveta ili metala, a uz njih su pronađene kožne trake te pripadajući komadi drveta i metala.