Zahvaljujući snimcima radara
0

U Egiptu pronađen glavni grad Hiksa

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući satelitskim snimcima arheolozi su pronašli glavni grad egipatskih okupatora, star 3.500 godina. Pomoću snimka moguće je uočiti obrise grada, odnosno ulica, zgrada i hramova.

Naime, Egiptom su od 1664. do 1569. godine prije Krista vladali Hiksi, ratnici porijeklom iz Azije, vjerovatno semitski narod koji se pojavio u istočnoj Delti Nila. Upravo oni su osnovali 15. i 16. egipatsku dinastiju.

Njihov glavni grad, Tel al-Dabaa, pronađen je pomoću snimaka radara, a Irene Muller, voditeljica austrijskog arheološkog tima, izjavila je kako je glavni cilj utvrditi koliko je zapravo taj podzemni grad proširen.

Sam projekat će trajati dosta dugo, s obzirom da je područje gdje se nalazi grad sada gusto naseljeno, za razliku od juga Egipta gdje se uglavnom nalaze pustinje, grobnice i hramovi.

Ipak, austrijski tim arheologa, koji na tom mjestu radi još od 1975. godine, nastavit će sa svojim istraživanjima, objavio je "Daily Telegraph" Ipak, austrijski tim arheologa, koji na tom mjestu radi još od 1975. godine, nastavit će sa svojim istraživanjima, objavio je Daily Telegraph.