Nauka
33

Tempirana bomba: Uspavani supervulkan može izazvati globalno zahlađenje i glad

Klix.ba
Ispod Nacionalnog parka Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama već više od 600.000 godina spava jedan od najvećih vulkana svijeta.

Supervulkan čine četiri sakrivene kaldere ili velika urušena kratera koji su nastali u nekoliko navrata u posljednjih 2,1 miliona godina. Njegova sljedeća erupcija bi mogla uzrokovati globalne posljedice, ali naučnici ne znaju kada bi se to moglo desiti, a "optimistične" procjene govore o erupciji za 1.000 do 10.000 godina.

Erupcija će vjerovatno biti predviđena nekoliko dana ili sedmica prije konačnog događaja, a objava neminovne katastrofe uzrokovat će pad svjetske ekonomije, masovne evakuacije iz zapadnog dijela SAD-a u istočni, a neizbježni će biti ulični neredi i nasilje.

Jednom kada se erupcija desi, najveću opasnost neće donijeti lava iz supervulkana, nego njegov izuzetno opasan vulkanski pepeo. Kako piše Business Insider, erupcija Yellowstona uzrokovala bi stvaranje velikog "kišobrana" od pepela koji bi se prostirao preko površine veće od polovine teritorije Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon podizanja, pepeo će pasti u obliku "crnih pahulja" koje će prekriti tlo sa debljinom od čak 10 centimetara. Sloj pepela u potpunosti će uništiti sve usjeve, a nakon prvih kiša, pepeo će se preseliti u rijeke i jezera gdje će početi da se taloži.

Supervulkan će uzrokovati veliko ispuštanje sumpordioksida čija će količina biti dovoljna za globalno spuštanje temperatura koje će trajati barem jednu deceniju. Ovo će uzrokovati još veće posljedice po poljoprivredu što će izazvati drastičnu nestašicu hrane.

Iako supervulkan neće uništiti čovječanstvo, on je sposoban da nas na najgori način podsjeti kako smo sve vrijeme zapravo u milosti i nemilosti Majke prirode.