Nauka
30

Teleskop Kepler pronašao 1.284 nove planete, devet od njih bi mogle biti nastanjive

Klix.ba
Za sada znamo da postoji 2.325 planeta van Sunčevog sistema (Foto: EPA)
Za sada znamo da postoji 2.325 planeta van Sunčevog sistema (Foto: EPA)
NASA je na današnjoj konferenciji za medije objavila kako je pomoću svemirskog teleskopa Kepler pronašla 1.284 nove planete, od kojih bi devet mogle biti nastanjive.

Ovo je najveći broj planeta otkriven odjednom i uduplao je broj nama poznatih egzoplaneta.

Van Sunčevog sistema znamo da postoji najmanje 2.325 planeta, od kojih je 550 stjenovito poput Zemlje. Devet takvih planeta se nalaze u "zoni naseljivosti", gdje je temperatura idealna za uslove u kojima tekuća voda može postojati.

Ovim otkrićem došli smo do broja od 21 planete na kojima bi mogao postojati život u svemiru.

"Ovo otkriće nam daje nadu da negdje u svemiru, oko zvijezde slične našem Suncu, možemo otkriti drugu Zemlju", rekao je Ellen Stofan, naučnik NASA-e.

Naučnici pomoću Keplera promatraju svjetlost zvijezda i na osnovu blagog pada nivoa svjetlosti koje dolazi sa njih pronalaze nove planete.

No, taj način otkrivanja planeta nije sto posto precizan, s obzirom da razni svemirski objekti mogu zaklanjati pogled na zvijezde, te da ih pogrešno nazovemo planetama.

U prošlosti potencijalne egzoplanete su posmatrane teleskopima sa Zemlje, što je izuzetno spor i skup proces, te je prije današnjeg otkrića bilo poznato "samo" 984 planete.

No pomoću Keplera korištenjem nove metode sada se sa velikom preciznošću može utvrditi da li je objekat koji zaklanja svjetlost zvijezde planeta ili neki drugi svemirski objekat.

Kepler je od 2009. do 2013. godine uočio 4.302 "kandidata" za planete, od kojih se za 1.284 sa 99-postotnom sigurnošću može tvrditi da su zaista planete.

Preostalih 1.327 objekata su okarakterisani "da je vjerovatnije da jesu, nego da nisu planete", a ostatak se vjeruje da su "ostali svemirski objekti".