Prelijep prizor u svemiru
34

Teleskop James Webb snimio ostatke eksplodirane zvijezde

D. B.
Svemirski teleskop američke svemirske agencije NASA-e, James Web, snimio je detalje dobro poznatog ostatka supernove, koji s enalazi na oko 11.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Cassiopeia A (Cas A), jedan od najmlađih ostataka supernove u galaksiji Mliječni put, formiran je prije 340 godina nakon eksplozije ogromne zvijezde. I dok je spektakl nestanka ogromne zvijezde dramatičan događaj, njen ostatak igra važnu ulogu u distribuciji ključnih komponenti koje dovode do formiranja novih generacija zvijezda.

Zbog blizine Zemlji, Cas A su proučavale brojni opservatoriji, kako zemaljski, tako i svemirski, uključujući NASA-in Chandra X-ray opservatorij i svemirski teleskop Hubble. Međutim, opservacije teleskopa James Webb nude dosad najdetaljniji pogled na ovaj nebeski spektakl.

NIRCam kamera je detaljno snimila Cas A i tako pružila uvid u sudar materijala te gas koji je zvijezda izbacila prije njene eksplozije.

Fotografije visoke rezolucije će omogućiti naučnicima da dođu do mnoštva naučnih informacija skrivenih u ovim živim bojama, posebno fokusirajući se na dinamičke procese koji se odvijaju unutar ostatka supernove.

Najnovija fotografija obojena tako da predstavlja različite filtere NIRCam kamere, otkriva različite aktivnosti.

"Zahvaljujući rezoluciji NIRCama možemo vidjeti kako se umiruća zvijezda potpuno raspala kada je eksplodirala ostavljajući za sobom niti slične sitnim komadićima stakla", rekao je Danny Milisavljević, vođa istraživačkog tima s Univerziteta Purdue.

"Zaista je nevjerovatno da nakon svih ovih godina koje smo proveli proučavajući Cas A tek sada rješavamo detalje koji nam pružaju transformacijski uvid u to kako je ova zvijezda eksplodirala", dodao je on.

Žive boje na fotografiji, posebno jarko narandžaste i svijetlo roze nijanse, označavaju nakupine koje čine unutrašnju školjku ostatka supernove.

Prema NASA-i, ova gasni klasteri sastoje se od sumpora, kisika, argona i neona koji su ostali od zvijezde. Ovaj gas sadrži mješavinu prašine i molekula koji će dati doprinos u razvoju novih zvijezda i planeta.

Nova fotografije ilustruje neke druge intrigantne karakteristike supernove poput "kružnih rupa" u području poznatom kao Green Monster (Zeleno čudovište). Ove rupe su slabo definisane u bijeloj i ljubičastoj emisiji.

Karakteristika locirana u donjem desnom uglu nazvana je Baby Cas A te nalikuje "potomku glavne supernove".

Ona nudi zadivljujući uvid u složenu interakciju svjetlosti i prašine, dok ostaci eksplozije zvijezde dopiru do toplih udaljenih čestica, zbog čeka sijaju dok se hlade.

Webbov oštar pogled na ovu supernovu ključan je za pružanje novih uvida astronomima u posljedice eksplozije zvijezde.