Sistem LEDA 2046648
31

Teleskop James Webb fotografisao galaksiju sličnu Mliječnom putu

D. B.
Astronomi iz Evropske svemirske agencije (ESA) iskoristili su svemirski teleskop James Webb kako bi fotografisali spiralnu galaksiju koja liči na naš Mliječni put.

Zvjezdani sistem nazvan LEDA 2046648 udaljen je milijardu svjetlosnih godina od nas i to u sazvježđu Hercules, a sadrži hiljade galaksija, milijarde zvijezda i bezbroj planeta.

ESA j e objavila fotografiju 31. januara, a ove sedmice ju je istakao The NY Times. Svemirska agencija je fotografiju opisala kao puku kalibracijsku sliku kojom se "provjerila sposobnost teleskopa dok se pripremao za naučne operacije". ESA-ini astronomi su je napravili 22. maja 2022. godine pomoću kamere Near InfraRed Camera (NIRCam) koja je dio teleskopa James Webb. Ova ultra moćna kamera može detektovati duže infracrvene talasne dužine koje proizvodi svjetlost sa ove udaljenosti. Crveni pomak opisuje rastezanje talasne dužine svjetlosti dok se ona udaljava od nas, povećavajući se sve dok ne izgleda crvenije od očekivanog. To se događa zbog širenja svemira, a udaljeni sistemi poput pomenutog LEDA 2046648 nastavljaju da se kreću dalje od Zemlje.

Većina vidljivih mrljica koje okružuju pomenuti sistem su također galaksije, iako se nekoliko zvijezda može razaznati po njihovim difrakcijskim šiljcima. Neki objekti na fotografiji mogu biti stari čak 300 miliona godina nakon Velikog praska. Naravno, fotografija bilo čega udaljenog milijardu svjetlosnih godina znači da gledamo svjetlost galaksije od prije milijardu godina.

Dakle, astronomi su željni proučavanja ranih galaksija poput ove, pa čak i starijih, kako bi pomogli u razjašnjavanju vrsta zvijezda koje su se kondenzirale iz Velikog praska. Također, žele istražiti kako su supermasivne crne rupe završile u centrima većine galaksija.