Nauka
0

Švicarac letio na visini 1.500 metara bez aviona

Sarajevo-x.com
Čovjek je maštao o letenju od prvog trenutka kada je vidio pticu kako plovi nebom. Iako je taj san ispunjen stvaranjem letećih balona i aviona, još nijedan čovjek nije uspješno poletio zrakom slobodno poput sokola ili orla. Danas je taj san postao stvarnost za hrabrog Švicarca Yvesa Rossyja, bivšeg vojnog pilota.

45-godišnji Rossy se približio pticama koliko je to moguće za jednog čovjeka. Projekat “letećeg čovjeka” počeo još 2003. godine, kada je iskočio iz aviona sa privezanim čvrstim krilima na leđima. Tada je uspio preletiti 8 milja uz gubitak tek nešto više od 300 metara u visini.

[SLIKA]1[/SLIKA] Danas Rossy koristi "krila" napravljena od raznih materijala – karbonskih vlakana, kevlara i staklene vune. Na krila su pričvršćena i 4 motora koja se pokreću na kerozin, zahvaljujući kojima ne samo da može održavati visinu, nego se može i uzdizati po nekoliko stotina metara u minuti. Motori ga u zraku drže šest minuta, a slijeće pomoću konvencionalog padobrana.

Rossy je izjavio da je njegov krajnji cilj da bude u mogućnosti uzletiti i sletiti bez pomoći drugih aviona koji ga sada dižu u zrak. Video snimak njegovog neobičnog leta sa "krilima" koja koštaju 150.000 funti možete pogledati na njegovoj web stranici.