Nauka
0

Svemirski teleskop Spitzer snimio rađanje zvijezda

VOA/Sarajevo-X
Infracrvene oči svemirskog teleskopa Spitzer uhvatile su rođenje čak stotinjak hiljada zvijezda u ogromnom plinskom oblaku koji okružuje zvijezdu udaljenu od Zemlje 10 hiljada svjetlosnih godina.

Fotografija koju su poslale Spitzerove infracrvene kamere pokazuje nebulu Carina, gdje su, kako vjeruju naučnici, zračenje i kozmički vjetrovi iz skupine velikih zvijezda rastrgali nebuline oblake plinova i prašine i komprimirale ih do stvaranja zvijezda.

Laboratorij za mlazni pogon američke agencije za istraživanje svemira, NASA-e, objavio je da su kamere teleskopa Spitzer po prvi puta uspjele prodrijeti kroz oblake i pokazati stvaranje novih zvijezda u stupovima prašine koji struje iz Eta Carine, jedne od najvećih zvijezda ovog međuzvjezdanog oblaka. I sama Eta Carinae bila je rođena iz nebule Carina, ogromnog oblaka prašine i plinova koji zauzima prostor u galaksiji Mliječni put širok oko 200 svjetlosnih godina. Ta je zvijezda više od stotinu puta veća od Sunca, a nekad je bila druga po jačini zvijezda na noćnom nebu. Naučnici vjeruju da će Eta Carinae uskoro umrijeti u eksploziji supernove.