Nauka
31

Stvarnost čudnija od mašte: Da bi preživjela, mala životinja se pretvara u staklo

Klix.ba
Tardigrade ili dugoživci jedna su od najotpornijih vrsta životinja na planeti Zemlji, a naučnici su nedavno shvatili i način na koji ovo malo biće uspijeva preživjeti najradikalnije uslove.

One mogu preživjeti vakuum svemira i do 600 puta veći atmosferski pritisak, dugotrajnu sušu i ekstremnu hladnoću.

Što se tiče preživljavanja bez vode, naučnici sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini su na godišnjem sastanku Američkog društva za proučavanje ćelija iznijeli fascinantno otkriće. Doktor Thomas Boothby je, naime, zaključio da se tardigrade pretvaraju u staklo.

Ove životinje uglavnom žive u barama, a kada se nađu u suhoj okolini ulaze u stanje vještačke kome koje može trajati decenijama. Kada dođu u kontakt sa vodom one se bude i nastavljaju funkcionisati kao da se ništa nije desilo.

Boothby kaže da tardigrade proizvode proteine koji se u vodenom rastvoru nalaze u neuređenom stanju. Ipak, kada se voda izgubi, proteini formiraju materijal sličan staklu koji ima ulogu zaštite ćelija koje bi se u suprotnom oštetile zbog nedostatka vode. Staklo se pojavom vode rastvara kako bi malim životinjama omogućilo nastavak normalnog funkcionisanja.

Naučnik naglašava kako ova osobina tardigrada nema ulogu u njihovoj sposobnosti preživljavanja niske temperature.

Tardigrade ne prelaze veličinu od 0,5 milimetara, a u svijetu postoji 1.150 identifikovanih vrsta, piše IFLS.