Nauka
7

Spermatozoidi navodno uzgojeni u francuskoj laboratoriji, čeka se verifikacija eksperata

Klix.ba
Francuski naučnici tvrde da su po prvi put u historiji u laboratoriji proizveli mušku spolnu ćeliju – spermatozoid.

Vijest koja najviše znači muškarcima koji pate od neplodnosti došla je iz laboratorije kompanije Kallistem koja je uz pomoć dijelova genetičkog materijala uspjela "sastaviti" funkcionalni spermatozoid.

Čelnici Kallistema tvrde da će prve testove na ljudima početi već za dvije godine, a ukoliko njihov pronalazak bude potvrđen od drugih laboratorija to će biti prvi put da se nazire konačni lijek za mušku sterilnost.

Kompanija zaslužna za kreiranje spermatozoida tvrdi da će biti u mogućnosti liječiti 50.000 pacijenata godišnje uz zaradu koja će im donijeti 2,3 milijarde eura.

Navodno, naučnici su iz bazičnih muških ćelija spermatogonija uspjeli razviti potpuno funkcionalne spolne ćeline. Ipak, ističe se kako pronalazak još nije objavljen, nezavisno ispitan niti verificiran, a britanske kolege ovoj vijesti prilaze sa velikim skepticizmom, piše Daily Mail.

"Dotičemo globalni problem za čije je rješenje kompanija Kallistem proizvela potrebnu tehnologiju", rekla je direktorica firme Isabelle Cuoc.