Dio programa CLPS
3

SpaceX će lansirati prvi Mastenov lander na Mjesec 2022. godine

D. B.
Kompanija SpaceX je dobila ugovor kojim je postala partner za lansiranje kompaniji Masten Space Systems.

Masten Space Systems je jedna od kompanija koja je pod ugovorom s američkom svemirskom agencijom NASA u programu Commercial Lunar Payload Services (CLPS), piše TechCrunch.

Mastenova prva lunarna misija će biti obavljena 2022. godine ukoliko sve bude išlo prema plavu, a cilj je dostaviti njen XL-1 lunarni lander na južni pol Mjeseca zajedno s NASA-inim teretom uključujući instrumente za naučne eksperimente te prtljag komercijalnih putnika.

NASA-in CLPS program je dio njenih širih planova širenja parnerstva s komercijalnim svemirskim kompanijama s ciljem smanjenja troškova tako što će dijeliti partnere s drugim stranama iz privatne industije. Ovaj program je također važna komponenta NASA-inog programa Artemis, koji ima za cilj poslati prvu Amerikanku i sljedećeg Amerikanca na površinu Mjeseca do 2024. godine.

Naučna oprema koju će ponijeti Mastenov lander će pomoći NASA-i da proučava lunarni južni pol prikupljanjem podataka o njegovom okruženju. NASA-ina misija Artemis III je predvidjela slijetanje na isti dio lunarne površine, a CLPS landeri će pomoći u prikupljanju informacija o uvjetima te u pripremama resursa.

U programu CLPS su planirane četiri misije koje uključuju landere. Astroboticov lander Peregrine će biti lansiran u junu 2021. godine, a u oktobru iste godine na Mjesec putuje lander kompanije Intuitive Machines. Mastenov lander će biti lansiran u decembru 2022. godine, a Astroboticov veći lander Griffin 2023. godine.