Ima veliki potencijal
26

Sistem za desalinaciju vode košta samo 4 dolara, a osigurava pitku vodu cijeloj porodici

D. B.
Tim naučnika je razvio novu pristupačnu metodu solarne desalinacije vode koja sprečava nakupljanje soli za razliku od sličnih uređaja.

Za samo 4 dolara, model veličine od jednog kvadratnog metra može osigurati dnevnu količinu pitke vode potrebne za jednu porodicu. Pravi se lako od svakodnevnih materijala, što znači da se njegova veličina može mijenjati, prilagođavati i isporučiti ljudima širom svijeta.

Nestašica vode će zahvatiti polovinu svjetske populacije do 2025. godine, barem tako procjenjuje UNICEF. Zapravo, četiri milijarde ljudi, gotovo dvije trećine svjetske populacije, već osjeća posljedice nedostatka vode najmanje jedan mjesec godišnje,

Naučnici s MIT-a i Univerziteta Jiao Tong u Šangaju su razvili uređaj za solarnu desalinaciju vode bez "fitilja", dijela koji obično zahtijeva mnogo čišćenja ili čak zamjenu zbog nakupljanja soli. Stoga naučnici vjeruju da posjeduju sistem koji bi mogao pomoći u rješavanju svjetskog problema nestašice vode s dosad neviđenom efikasnošću.

Novi uređaj, koji je opisan u članku objavljenom u magazinu Nature Communications, sastoji se od nekoliko slojeva koji plutaju na vrhu posude sa slanom vodom. Prvo, tanki sloj materijala sa sitnim perforacijama izvlači vodu iz posude, a tamni materijal koji apsorbuje toplotu iz sunčeve svjetlosti isparava ovu vodu, nakon čega slijedi kondenzacija i prikupljanje pitke vode. Rupice u perforiranom materijalu su tek dovoljno velike da omoguće "prirodnu konvektivnu cirkulaciju" između toplijeg gornjeg sloja vode i hladnije posude ispod. Drugim riječima, nakon procesa ostaje malo slane vode, koja se prirodno miješa s ostatkom hladne vode gdje se razrjeđuje.

Naučnici su rekli da je metoda više od 80 posto efikasna u slučaju vode koja sadrži do 20 posto koncentracije soli. Nakon jednosedmičnog korištenja nisu otkrivena nikakva zaprljanja, odnosno štetne nakupine soli koje bi mogle smanjiti ili narušiti efikasnost uređaja.

Desalinacijski sistemi imaju potencijal kada je riječ o stvaranju čiste pitke vode u predjelima koji trenutno imaju problem s nestašicom. Prošle godine je prvi sistem desalinacije pokretan valovima stavljan u pogon, a dizajner Henry Glogeau je dobio Lexus nagradu za dizajn. MIT i Univerzitet Jiao Tong tvrde da se njihov sistem lako i brzo može implementirati u područjima zahvaćenim prirodnim katastrofama te da može pružiti pomoć širom svijeta.