Nauka
6

Šesti čovjek koji je posjetio Mjesec Edgar Mitchell preminuo u 85. godini

Klix.ba
Američki astronaut Edgar Mitchell, šesti čovjek sa Zemlje koji je hodao Mjesecom, preminuo je u 85. godini.

Mitchell je preminuo u hospiciju u West Plam Beachu na Floridi, saopćila je njegova porodica.

Bio je član misije Apollo 14 tokom 1971. godine. Proveo je više od devet sati na površini Mjeseca. U svemir je otišao sa Alanom Shepardom kako bi pomogao NASA-i da se oporavi od neuspješne misije Apollo 13. Rekao je kako je u svemiru imao bogojavljenje i nakon toga posvetio je svoj život studirajući um i neobjašnjive fenomene. Kazao je i kako vjeruje da su vanzemaljci posjetili Zemlju.

Pomogao je NASA-i i da izgradi prvi lunarni model koji je prvi stigao na mjesec 1969. godine u kojem su bili Neil Armstrong i Buzz Aldrin.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mitchell je napustio američku svemirsku agenciju NASA 1972. godine i uspostavio je Institut noetičkih nauka koji je imao svrhu podržati "pojedinačnu i kolektivnu transformaciju kroz istraživanje svijesti".

Posljednjih godina ušao je u sukob s NASA-om i vladom SAD-a jer je govorio kako kriju dokaze da su vanzemaljci bili na zemlji. U 2011. godini završio je na sudu s NASA-om jer je htio prodati kameru koja je bila na Mjesecu i koja bi ostala tamo da je on nije uzeo. Mitchell je rekao da je to bio poklon, ali NASA je spriječila aukciju i morao je donirati Nacionalnom zračnom i svemirskom muzeju.

Vezani članci