Dodatno će ga popraviti
82

Ruski kosmonaut postavio novi rekord, proveo 879 dana u svemiru

D. B.
Ruski kosmonaut Oleg Kononenko proteklog je vikenda postavio novi rekord za boravak u svemiru, nakon što je prešao "granicu" od 878 dana 11 sati i 30 minuta, ali se on još uvijek se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Kononenko je tako oborio rekord svog kolege i zemljaka Gennadyja Padalke, prenosi agencija TASS. On je otputovao na ISS u septembru prošle godine te planira ostati punu godinu ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, tako da će samo "popravljati" svoj rekord.

"Očekuje se da će Kononenko u upisati 1.000 dana provedenih u svemiru 5. juna 2024. godine u 00:00:20 sati po moskovskom vremenu. Nakon završetka jednogodišnje ekspedicije 23. septembra 2024. godine, njegovo ukupno vrijeme u svemiru iznosit će 1.110 dana", saopćio je Roscosmos.

Sovjetski i ruski kosmonauti dominiraju kada je riječ o trajanju letova u svemir, jer zauzimaju top 8 mjesta na listi. Astronautkinja američke svemirske agencije NASA-e, Peggy Whitson, ima najduži "staž" od svih svojih kolega u svemiru,, koji iznosi 675 dana. Upravo ona se nalazi na devetom mjestu liste.

Kosmonaut Valerij Poljakov drži rekord u trajanju jednog boravka u svemiru, jer je na ruskoj svemirskoj stanici Mir proveo 438 dana u nizu, od januara 1994. do marta 1995. godine. Najbolje plasirani Amerikanac na toj listi je Frank Rubio, koji je nedavno proveo 371 na ISS-u. Ruska letjelica Soyuz, kojom je stigao na ISS, počela je ispuštati rashladnu tečnost, zbog čega je morala biti zamijenjena.

Kononenko je u svojoj petoj misiji i trenutno služi kao inženjer leta misije Expedition 70, no preuzet će kontrolu nad stanicom ovog mjeseca kada se aktuelni komandant Andreas Mogenson vrati na Zemlju s ostatkom posade SpaceX-ove misije Crew-7.

Četveročlanu posadu Crew-7 će zamijeniti četiri astronauta misije Crew-8, koji će 22. februara otputovati na ISS.