Istraživanje pokazalo
0

Reakcija mozga na druge zavisi od njihovog statusa

Sarajevo-x.com
Naš mozak reaguje različito na druge ljude u zavisnosti kako vidimo njihov socijalni status, tvrde naučnici, prenosi BBC.

Istraživanje Current Biology pokazalo je da oni koji sebe vide kao osobe koje imaju visok status u društvu imaju pojačanu moždanu aktivnost od onih koji sebe smatraju jednakima sa svojim sagovornicima.

Istraživači tvrde da je ponašanje određeno time kako ljudi doživljavaju osobe oko sebe.

Od ranije je bilo poznato da se majmuni ponašaju na ovaj način, odnosno da promjena njihovog ponašanja zavisi od toga kako doživljavaju poziciju drugih životinja u čoporu.

Učesnicima ankete, koji su bili različitog društvenog statusa, prikazane su informacije o ljudima visokog položaja i nižeg položaja u društvu. Tim je koristio magnetnu rezonancu kako bi izmjerio aktivnost mozga.

Osobe koje su imale dobro i visoko mišljenje o sebi pokazale su veću moždanu aktivnost u susretu sa drugim visokorangiranim pojedincima, dok je ista stvar bila sa osobama sa nižim statusom u susretu sa "jednakim" sebi.

Članica istraživačkog tima Caroline Zink je rekla da način na koji komuniciramo sa drugim osoba zavisi od njihovog socijalnog statusa u odnosu na naš i zbog toga su nam informacije o tome vrlo važne.

"Vrijednosti koje dajemo nečijem statusu zavisi od našeg s tim da socioekonomski status nije baziran samo na novcu, već uključuje faktore kao što su uspjeh i navike", rekla je Zink.

Jane McCartney je rekla da je prvi utisak užasno važan svima, bez obzira radi li se o statusu, novcu ili izgledu.