Mostar
0

Pronađen fosil ribe star oko 100 miliona godina

FENA
Stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu danas su obišli lokalitet na Podveležju iznad Mostara gdje je na kamenoj ploči pronađen fosil ribe.

Paleontolog Zemaljskoj muzeja Božena Čvorović u izjavi za novinare kazala je kako je riječ o fosilu morske ribe te najvjerojatnije pripada razdoblju Krede, odnosno fosil je star oko 100 miliona godina.

"Ovo su vrlo rijetki nalazi i za sada su pronađeni samo na području Trebinja", kazala je Čvorovićeva, naglasivši da je ovo prvi nalaz ovakve vrste pronađen na području Veleža.

Pojasnila je da nije ništa neobično što je fosil pronađen na nadmorskoj visini višoj od 1.000 metara, s obzirom na kretanje tektonskih ploča.

"Ono što je prije više miliona godina bilo more sada je kopno i zbog toga nije ništa neobično što je riječ o fosilu morske ribe. Međutim, ne znamo o kojoj je vrsti ribe riječ te ćemo u vezi toga kontaktirati druge stručnjake", kazala je Čvorovićeva.

Inače, fosil ribe dužine oko 8 centimetara i širine 3 centimetra pronašli su radnici koji rade na izgradnji lovačkog doma na lokalitetu Rosulje na Podveležju, na nadmorskoj visini oko 1.060 metara.

"Ploča na kojem se nalazi fosil slučajno je došla na ugradnju prostorije našeg lovačkog društva, gdje gradimo dom. Majstor koji je trebao ugraditi kamene ploče slučajno je u toj masi ploča, pronašao i ovu", pojasnio je Safet Nožić, tajnik Lovačkog društva "Velež-Podveležje".

Dodao je da su odmah o tome obavijestili muzeje u Mostaru i Sarajevu.