Arheološka otkrića
0

Pronađen drevni grad preteča Venecije

Sarajevo-x.com
Naučnici su pronašli ruševine drevnog grada smještenog u uvali na području Altina, koji je pretača italijanskog grada Venecije, objavili su italijanski mediji u srijedu.

Pregledom satelitskih snimaka jasno se mogu vidjeti granice ruševina koje su oko devedesetak cm ispod površine tla na mjestu koje je sad prostrani seoski pejzaž. Grad je pronađen na području Altina, u rimsko doba poznatog pod imenom Altinum, koji se nalazi oko 11 km sjeverno od Venecije, u blizini aerodroma Marco Polo.

Ruševine su zapravo ostaci ulica, hramova, trgova i pozorišta kao i amfiteatra i kanala, što pokazuje da je Altinum preteča današnjeg italijanskog grada izgrađenog na kanalima, Venecije.

"Hipoteza je da su se stanovnici Altinuma, bježeći pred napadima barbara, povukli unutar uvale i tu na otocima izgradili Veneciju koristeći kameni materijal iz Altinuma. Sudeći po njegovoj visini, Altinum je bio važno sjecište trgovine i centar pomorstva na Jadranu prije nego što ga je Atila sravnio sa zemljom sredinom petog vijeka", objasnio je istraživač Univerziteta u Padovi, Paolo Mozzi.

Univerziteti u Padovi i Veneciji, u saradnji sa nadzornikom za arheologiju za područje Venecije, trenutno rade na planovima za iskopavanje ruševina.