Nauka
0

Pronađen brod kapetana Kidda iz 17. stoljeća

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki tim za podvodnu arheologiju tvrdi da je pronašao olupinu broda iz 17. stoljeća koja navodno pripada slavnom kapetanu Williamu Kiddu. Olupina je pronađena nedaleko od jednog malenog otoka Dominikanske Republike.

Istraživači sa Univerziteta Indiana koji tvrde da su pronašli brod slavnog škotskog kapetana Williama Kidda kažu da su se ostaci broda nalazili oko samo 3,5 metra ispod kristalnog pijeska nedaleko od otoka Catalina.

"Kada sam ga ugledao ispod samo tri metra površine, nisam mogao vjerovati da ga niko nije našao ranije. Također je nevjerovatno da je olupina tako očuvana", izjavio je arheolog Charles Beeker.

Kapetan Kidd je brod Quedagh Merchant napustio 1699. godine, a od tada je počeo i lov na olupinu za koju se smatralo da sadrži ogromno blago.

"Smatramo da je ovo 'živi muzej' i jednom kada bude zaštićeno, postat će atrakcija za one koji se ne boje avanture. A blago je i sama olupina", rekao je Beeker.

Nakon detaljnijeg pregledavanja i uspoređivanja podataka, naučnici vjeruju da će bez upitnosti dokazati postojanje pirata na Karibima, a naročito lukavog i neuhvatljivog kapeta Kidda, izvještava Associated Press.

Historičar Richard Zacks koji je napisao knjigu "The Pirate Hunter: The True Story of Captain Kidd" kaže da je kapetan oteo ovaj brod u Indijskom oceanu, ali ga je ostavio na Karibima 1699. godine i otišao u New York kako bi "skinuo ljagu sa svog imena" te odbranio se od optužbi za kriminal. S obzirom da mu vlasti nisu povjerovale, kapetan Kidd je obješen 1701. godine.