Nauka
24

Projekat od devet milijardi dolara: Završena konstrukcija teleskopa James Webb

Klix.ba
Završena je konstrukcija teleskopa James Webb (James Webb Space Telescope) koji je od danas preuzeo titulu najvećeg teleskopa ikad napravljenog.

Kada bude lansiran u svemir u oktobru 2018. godine bit će stacioniran u Lagrangeovoj L2 tački u sistemu Sunce-Zemlja, otprilike 1,5 miliona km od Zemlje.

Trenutno najmoćniji teleskop u orbiti oko Zemlje na blizu 500 km je Hubble, koji je lansiran 1990. godine, a pomoću kojeg su pronađena mnoga otkrića.

Poređenje Hubblea i Jamesa Webba (Ilustracija: NASA)
Poređenje Hubblea i Jamesa Webba (Ilustracija: NASA)

Hubbleov prečnik je 2,4 metra, a površina mu iznosi 4,5 kvadratnih metara. U poređenju s njim James Webb izgleda ogromno, sa prečnikom od 6,5 metara i površinom od čak 25 kvadratnih metara te će stoga teleskop koji su napravili NASA, ESA i Kanadska svemirska agencija moći "zaviriti" mnogo dalje u svemir.

Tačnije, pomoću Jamesa Webba ćemo moći gledati u prošlost čak do nastanka zvijezda i prvih galaksija prije 13,5 milijardi godina, što će nam pomoći da bolje razumijemo nastanak svemira.

Pomoću Jamesa Webba moći ćemo gledati u prošlost čak do nastanka prvih zvijezda (Foto: EPA)
Pomoću Jamesa Webba moći ćemo gledati u prošlost čak do nastanka prvih zvijezda (Foto: EPA)

Konstrukcija Jamesa Webba je počela 1996. godine, a danas je kompletiran u NASA-inom Goddard Space Flight Centru u Marylandu.

Prije nego što teleskop bude montiran na štit veličine teniskog igrališta koji će "nositi" instrumente i štititi ih od solarne radijacije, James Webb će morati proći kroz seriju testova, među kojima će biti testovi izdržljivosti prilikom lansiranja, te kriogenski testovi zbog temperature od -220 stepeni celzija u L2 tački.

Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Ariane 5, a čitav projekat košta blizu devet milijardi dolara.