Nauka
5

Prema Mliječnom putu juri oblak mase dva miliona sunca

Klix.ba
Oblak koji ima masu dva miliona sunca kreće se brzinom od 310 kilometara u sekundi prema Mliječnom putu, a do sudara će doći za blizu 30 miliona godina.

Riječ je o oblaku "Smith", a NASA je nedavno objavila i video u kojem je simuliran njegov put ka našoj galaksiji. Iako je otkriven još 1963. godine, tek 2000. godine astronomi su zaključili da on ne kruži nego ide direktno prema nama.

Ono što ostaje misterija vezana za ovaj oblak jeste njegovo porijeklo koje je izučavano u posljednjih nekoliko godina. Rezultati studije objavljeni su 2016. godine, a zaključak je da postoje dvije mogućnosti.

"Postoji šansa da je oblak zapravo nastao u Mliječnom putu kao nusproizvod eksplozija supernova, a tu je i opcija da je riječ o oblaku koji je Mliječni put 'uhvatio' u svoje gravitaciono polje", rekao je astronom Andrew Fox, jedan od čelnih ljudi istraživačkog tima.

Oni su za proučavanje koristili teleskop Hubble kako bi precizno analizirali svjetlost koju "Smith" apsorbira. Zahvaljujući toj tehnici, naučnici su uspjeli identificirati najzastupljenije elemente u oblaku.

Naime, količina sumpora jednaka je količini istog elementa u drugim oblacima u našoj galaksiji, što ukazuje na to da "Smith" potječe iz Mliječnog puta, što nagovještava potvrdu prve hipoteze.

Oblak je, dakle, najvjerovatnije izbačen iz galaksije te je u toku povratak koji na njega vrši veliki utjecaj, do te mjere da će se prilikom kontakta vjerovatno kompresovati i kreirati nove zvijezde u tijelu Mliječnog puta.