Nauka
0

Pokušaj stvaranja superračunara povezivanjem 660 PC-a

NINA
Nekoliko stotina zaljubljenika u tehnologiju su 3. aprila, umrežili svoje računare na Sveučilištu San Francisco, da bi pokušali ostvariti performance na razini superračunara, objavio je Associated Press.

Organizatori događaja nazvanog Flashmob umreživanjem 660 osobnih računara nisu uspjeli preći zamišljenu granicu i postići snagu ravnu jednom od 500 najjačih superračunara na svijetu, no nisu bili ni razočarani.

«Flashmob je pokušaj demokratizacije superračunarstva», izjavio je novinarima jedan od organizatora događaja, John Witchel, apsolvent na Svečilištu San Francisco, dodajući kako je ovo način kojim bi i obični ljudi mogli iskusiti moć superračunara i odlučivati o njihovoj uporabi.

Prosječan superračunar može stvoriti više od 500 gigaflopa snage, dok izuzetno snažan osobni računar stvara do pola gigaflopa, objašnjava AP. Superračunari se koriste u državnim i znanstvenim ustanovama, najčešće za proučavanje meteorologije, genetike i rješavanje izuzetno složenih zadataka. Vlasnici nekih superračunara su velike korporacije, a najsnažniji je japanski superračunar koji stvara 35.000 gigaflopa.

Organizatori su se nadali da bi umreženim osobnim računarima i laptopima uspjeli stvoriti dovoljno snage za pariranje superračunaru, no uspjeli su stvoriti tek nešto više od 180 gigaflopa snage, objavila je agencija AP dodajući kako su ipak svi bili sigurni kako je ovo tek početak te da će granica biti probijena.

«Flashmob dokazuje da će uskoro ovaj način korištenja računara moći obavljati složene zadatke u službi znanosti, kao što je traženje lijeka od AIDS-a, a koje sada obavljaju računari čija se cijena kreće oko deset milijuna dolara», naglasio je Witchel.

Ovo nije prvi pokušaj stvaranja superračunara povezivanjem osobnih računara. Associated Press podsjeća kako je prije više mjeseci projekt SETI(at)home na sličan način počeo koristiti umrežene osobne računare u traženju izvanzemaljske inteligencije.