Naučnici i globalno zagrijavanje
0

Planiraju odbiti dio Sunčeve svjetlosti kako bi ohladili Zemlju

Sarajevo-x.com
Foto: NASA
Foto: NASA
Grupa naučnika i istraživača sastala su se na konferenciji u Južnoafričkoj Republici pod okriljem UN-a kako bi raspravljali o klimatskim promjenama i pokušali naći način da zaštite planetu Zemlju od globalnog zagrijavanja.

Među novijim prijedlozima su i da se odbije mala količina Sunčeve toplote nazad u svemir, prije nego dođe do površine Zemlje. Međutim, ovakvi planovi o reflektivnom odbijanju toplote naišli su na neodobravanje jer bi takav talas toplote, odbijen od površine Zemlje, promijenio vremenske prilike i imao bi posljedice koje ne mogu da se izmjere.

"Ova ideja o kontroli Sunčevog zračenja i toplote ili može biti jako korisna ili jako štetna", jedini je dosad zaključak Britanskog kraljevskog udruženja i Fonda za odbranu životne sredine u Washingtonu, prenosi Daily Mail.

U izvještaju je također navedeno da oklijevanje zemalja da preduzmu aktivne pregovore o globalnom otopljenju usporava napredak ka pronalasku rješenja i umanjuje šanse za borbu protiv štetnih klimatskih promjena.

Teorija po kojoj bi odbili dio Sunčeve svjetlosti sadrži aktivnosti kao što su prskanje sumpora u zrak ili prskanje morske vode u oblake kako bi odbijali Sunčevu svjetlost. Međutim, ukoliko bi ove aktivnosti bile naglo prekinute imale bi nesagledive posljedice po klimu.