Peru
0

Otkriveni ostaci osoba iz perioda Inka

Sarajevo-x.com
Arheolozi koji su radili iskopavanja na jednom od arheoloških nalazišta u sjevernom Peruu pronašli su ostatke 33 osobe iz perioda civilizacije Inka, objavio je Reuters.

"Na tijelima su jasno vidljivi rezovi preko vrata i ključne kosti, te vjerujemo da su ove osobe bile žrtvovane. Mumije su pronađene u dobrom stanju i upravo zbog toga je ovo nalazište od velike važnosti", kazao je Carlos Webster, vođa tima arheologa koji su vršili iskopavanja.

Mumije su pronađene u blizini obalskog grada Chiclayo, nedaleko od drevne grobnice Sipan koja je bila jedno od najvećih arheloških otkrića prošlog stoljeća.

"Većina ostataka pripada mladim ženama koje nisu bile starije od 15 godina. Smatramo da je jedna od njih bila trudna jer smo u njenoj utrobi pronašli ključnu kost fetusa. Sva žrvovanja su obavljana svega nekoliko desetljeća prije dolaska španskih osvajača u Peru", istakao je Webster.

Tijela su pronađena u suhom području dva metra ispod zemlje, a naučnici kažu da iako često pronalaze dokaze ritualnog žrtvovanja, pronalazak 33 mumije na jednom mjestu je zaista veliko otkriće.

Veliko carstvo Inka je bilo nastanjeno na području današnjeg Perua. Žrvovanje ljudi je bilio uobičajeno u kulturi Inka koja je poznata po drevnom gradu Machu Picchu, jednog od sedam svjetskih čuda, smještenog visoko u planinskim Andama.