Nauka
0

Otkriven mini-kontinent ispod okeana između Indije i Antarktika

Sarajevo-x.com
Polarstern
Polarstern
Mini-kontinent koji je nekada bio spojen sa Indijom otkriven je duboko ispod južnih okeana, objavili su njemački naučnici. Ovo otkriće sugerira da je plato, veličine Njemačke i Francuske zajedno, samo mali dio ogromnog dijela izgubljene kontinentalne kore.

Otkriće je napravljeno sa najmoćnijim svjetskim plovilom za polarna istraživanja, brodom Polarstern, koji je pristao u luku Bremerhaven (Njemačka), nakon 19-mjesečnog putovanja na Antarktik. Deveta faza putovanja je bilo istraživanje podmorskog platoa Kerguelen, koji se osamostalio nakon što su se prastari kontinenti razdvojili, odnosno kada se Indija odvojila od Antarktika.

Plato je nastao prilikom masivne vulkanske erupcije, nakon što su se Indija i Antarktik razdvojili prije 120 miliona godina, da bi se formirao Indijski okean, izjavio je geofizičar Karsten Gohl. ''Naša otkrića pokazuju da su kontinentalni fragmenti, za koje se do sada nije znalo, postojali između Indije i Antarktika'', izjavio je Gohl.

Podaci će biti uneseni u računarsku simulaciju za istraživanje struja prastarih okeana i svjetske klime, rekao je Gohl, koji je jedan od dvojice vođa projekata istraživanja ovakvih rupa, kodiranih kao ''Plates and Gates''.

Polarstern se također nalazio na istraživanju topljenja antarktičkih ledenih slojeva, što se dešava iz razloga povećanja temperatura, saliniteta dubokog okeana ili vulkanske aktivnosti, javlja DPA.

Brod je prevozio 450 naučnika iz 24 države, a tokom svog putovanja prešao je 84.000 nautičkih milja. Polastern može funkcionirati na temperaturi od -50°C i bez problema ploviti kroz led debljine do 150 centimetara.