Nakon sudara letjelica
0

Ostaci satelita kružit će oko Zemlje hiljadama godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon nedavnog sudara ruskoga i američkog satelita ostaci letjelica nastavit će kružiti na orbiti oko Zemlje hiljadama godina i ugrožavati mnoge druge satelite, izjavio je šef ruske svemirske kontrole Vladimir Solovjov, prenose agencije.

Sudar ruskog satelita za vojnu komunikaciju i američkog komercijalnog satelita za telekomunikacije koji je koristilo i ministarstvo odbrane dogodio se na 800 kilometara iznad Sibira.

Sudar do kojeg je došlo na orbiti koju koristi i veliki broj satelita drugih zemalja za sobom je ostavio na hiljade dijelova dvaju uništenih satelita.

Vladimir Solovjov je rekao na konferenciji za štampu da bi taj ogroman broj dijelova satelita mogao ostati u orbiti još 10.000 godina. On je naveo da bi čak i najsitnije krhotine mogle biti veoma opasne za svemirske aparate proizvedene od lakog aluminija.

Nakon sudara dvaju velikij satelita njihovi ostaci su ostali na orbitama koje se nalaze od 500 do 1.300 kilometara od Zemlje.

Američki satelit Iridij, težak 560 kilograma, bio je lansiran 1997. godine, a ruski satelit Kosmos, težak gotovo jednu tonu, lansiran je 1993. godine. Od kvara 1995. godine on više nije bio u funkciji.

Prema najnovijim procjenama Američke svemirske agencije (NASA), čovjek je za sobom u svemiru ostavio otpad od oko 17.000 dijelova koji kruže oko Zemlje.