Ideja stara nekoliko desetljeća
1

Novi dokazi o postojanju leda na polovima Merkura

Klix.ba
Svemirska letjelica Messenger je dostavila nove dokaze koji podržavaju dugogodišnju teoriju da se na polovima Merkura nalaze velike količine leda i drugih zaleđenih nestabilnih materijala. Polovi ove planete se vječno nalaze u sjenci.

Zbog svoje blizine Suncu, Merkur se čini kao mjesto na kojem je malo vjerovatno da ćete pronaći led. Međutim, zbog činjenice da nagetost njegove ose rotacije iznosi manje od jednog stepena, dijelovi polova planete nikada ne dolaze pod direktan utjecaj sunčeve svjetlosti. Naučnici su još prije nekoliko desetljeća počeli spekulisati o postojanju leda na polovima Merkura.

Prvi dokazi o ovoj ideju su stigli 1991. godine, kada je radioteleskop Arecibo, koji se nalazi u Portoriku, otkrio neobične mrlje na radaru tokom ispitivanja polova. Te mrlje su reflektovale radiotalase jednako kako ih reflektuje led.

Messenger, koji je u orbitu Merkura stigao prošle godine, je potvrdio da se te radarske mrlje zaista nalaze na polovima te da se uvijek nalaze u sjeni. Informacije koje pristižu sa ove letjelice pokazuju da led čini najveći dio naslaga na sjevernom polu ove planete, ali da je najvećim dijelom zakopan ispod neke neobično tamne materije.

Naučnici vjeruju da je ovaj tamni materijal mješavina kompleksnih organskih jedinjenja koja su na planetu stigla na kometama i asteroidima koji su udarili u nju.

Messenger je tokom kreiranja detaljne topografske mape planete prema površini Merkura ispalio više od deset miliona laserskih pulseva.