Nauka
0

Nove hormonalne tablete pomoći će ženama u menopauzi

Sarajevo-x.com
Hormonska tableta bi mogla olakšati simptome menopauze i poboljšati seksualni život starijih žena. Doktori godinama traže alternativu tretmanu koji već postoji za probleme menopauze, a koji ne djeluje na sve pacijentice.

Noćno znojenje i talasi vrućine samo su neki od problema sa kojim se suočavaju žene u menopauzi. Seksualna želja im je na niskom nivou i iz tog razloga mnogi parovi spavaju odvojeno kada dođu u određene godine te se neminovno udaljavaju.

Nivo hormona kod žena dostigne vrhunac oko 25. godine, a nakon toga opada i stvara hormonalni debalans. Vođa projekta koji za cilj ima pronalazak novih hormonalnih tableta koje će pomoći ženama u menopauzi je ljekar John Stevenson iz bolnice Royal Brompton u Londonu.

"Došli smo do zanimljivih rezultata, ali nam sada treba veći uzorak i više ispitanica kako bismo mogli potvrditi studiju. Također, moramo biti sigurni da su dodatni hormoni sigurni za žene i da nema nikakvih nuspojava", rekao je Stevenson, prenosi Daily Mail.

Sličnu studiju obavili su i italijanski naučnici koji su testirali 48 žena u menopauzi kojim simptomi onemogućavaju normalnu svakodnevnicu. Nakon 12 mjeseci, žene koje su dobijale hormonske tablete pokazale su napredak, a žene koje su dobijale vitamine D i kalcij nisu pokazivale nikakve znake napretka.

Vođa naučnog projekta na Univerzitetu u Pizzi rekao je da je studija premala da bi se izvlačili generalni zaključci, ali da će svakako ispitivati mogućnosti otkrića na većem uzorku.